Handlingsplanens budskap

På den här sidan kan du läsa om budskapen i den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Budskapen är en del av ett övergripande stöd för samordnad kommunikation, kopplat till utvecklingen av patientsäkerhet utifrån handlingsplanen.

Stödet riktar sig till dig som vill kommunicera det egna arbetet utifrån handlingsplanen.

Förutom handlingsplanens budskap består stödet för samordnad kommunikation av handlingsplanens illustrationer samt produkter och exempel på användningsområden.

Budskapen pekar ut riktningen

De övergripande budskapen i den nationella handlingsplanen pekar ut riktningen för det nationella patientsäkerhetsarbetet. Budskapen ger bakgrund och övergripande argument till den förflyttning som handlingsplanen ska åstadkomma. De lyfter också vikten av att alla aktörer, på olika nivåer inom hälso- och sjukvården, drar åt samma håll för att stärka utvecklingen av en säker vård för patienten.

Som en röd tråd genom hela handlingsplanen betonas en bred ansats i säkerhetsarbetet som inkluderar båda perspektiven närvaro av säkerhet och frånvaro av skador. Dessa perspektiv är kärnan i den förflyttning som handlingsplanen strävar mot och är centrala i alla budskap.

Budskapen består av kortare huvudbudskap och en grundtext tillsammans med tips på hur du kan använda dem och hur de hänger ihop. Budskapen kan du till exempel använda i en presentation på ett möte, där du vill ge bakgrundsinformation om handlingsplanens områden och hur de kopplar till det egna patientsäkerhetsarbetet.

Kort om huvudbudskapen

Handlingsplanens huvudbudskap är formulerade i visionen ”God och säker vård – överallt och alltid” och den övergripande målsättningen ”Ingen patient ska behöva drabbas av vårdskada” samt i handlingsplanens uppmaning ”Agera för säker vård”. Dessa budskap har kompletterats med ytterligare ett budskap ”Tillsammans för en säker vård” som signalerar att detta är ett gemensamt arbete. 

Kort om grundtexten

Grundtexten ger bakgrunden till och förklarar handlingsplanen. Den är framtagen för att göra kommunikationen konsekvent, enhetlig och igenkänningsbar oavsett vem som är avsändare. Därigenom bidrar texten till att öka medvetenheten om handlingsplanen och kopplingarna mellan det nationella, regionala och lokala patientsäkerhetsarbetet. 

Grundtext

Tillsammans för en säker vård

I Sverige har vi goda medicinska resultat men fortfarande uppstår skador i vården. Brister i patientsäkerheten leder till stort lidande och ökade kostnader.

Varje år

  • drabbas mer än 80 000 patienter av vårdskador
  • medför vårdskador förlängda sjukhusvistelser för 50 000 patienter
  • kostar extra vårddagar 8 miljarder kronor.

I hela hälso- och sjukvården behövs ett utvecklat och mer proaktivt patientsäkerhetsarbete där alla nivåer tar hänsyn till och arbetar utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. För att komma åt utmaningarna har Socialstyrelsen tagit fram en nationell handlingsplan på uppdrag av regeringen; Agera för säker vård – Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2025-2030.

Handlingsplanen är utvecklad i bred samverkan mellan myndigheter, huvudmän, nationella organisationer, professionsföreningar och privata vårdgivare. Den ger struktur och riktning i patientsäkerhetsarbetet och ska

  • bidra till att förebygga att patienter drabbas av vårdskador
  • stärka huvudmännens patientsäkerhetsarbete så att säkerheten ökar på alla nivåer inom hälso- och sjukvården
  • stödja och samordna patientsäkerhetsarbetet i landet.

Genom att implementera den nationella handlingsplanen i den egna verksamheten stärker huvudmän och vårdgivare sitt patientsäkerhetsarbete så att den breda ansatsen i synen på patientsäkerhet, som den nationella handlingsplanen förespråkar, får genomslag.

Förflyttningen innebär att gå från fokus på att hantera skador till att arbeta mer förebyggande med att identifiera och hantera risker så att skador inte inträffar. Tillsammans kan vi nå visionen om en god och säker vård överallt och alltid. Tillsammans agerar vi för säker vård så att ingen patient ska behöva drabbas av en vårdskada

Senast uppdaterad:
Publiceringsdatum: