Brister i bemötandet kan till exempel uppstå om hälso- och sjukvårdspersonalen inte uppfattar patientens eller de närståendes oro och därmed missar en risksituation. Eller om inte personalen får en klar bild av symtom och sjukdom och därför genomför åtgärder som inte är adekvata.
Brister i bemötandet kan även leda till att
Socialstyrelsen har tagit fram sex filmer med tillhörande diskussions- och reflektionsmaterial om bemötande. Materialet är tänkt att användas på arbetsplatser för att stödja hälso- och sjukvården att arbeta systematiskt med bemötande för att bland annat undvika patientsäkerhetsrisker.
Filmer och utbildningsmaterial hos Kunskapsguiden
Hur kan vi bli bättre på att se, höra och möta varandra? Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial, Det vi inte ser, som riktar sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården. Det kan användas både enskilt och i grupp. Materialet bygger på verkliga berättelser från möten i hälso- och sjukvården.
Det innehåller bland annat
Hälso- och sjukvårdspersonalen är beroende av varandra och det är viktigt att behandla varandra respektfullt. Nedsättande, förödmjukande eller aggressivt beteende kan leda till att den medvetna närvaron i arbetssituationen minskar samt till att teammedlemmar inte kommunicerar information, bedömningar och risker. Det kan i sin tur leda till allvarliga misstag eller beslut som fattas på ofullständiga grunder.
Vad är ett gott bemötande i hälso- och sjukvården och hur kan bemötandet bidra till att utveckla en mer jämlik hälsa, vård och omsorg? Ett bra bemötande är mer än en trivselfråga – det handlar även om kvalitet, om att bygga tillit och att patienten blir mottaglig för att ta emot vård. Lyssna på Mats Gustafsson, överläkare inom Psykiatri Psykos på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Diana Bornstein Welff, verksamhetschef på Barn- och ungdomskliniken Sörmland, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, som berättar om hur de arbetar med bemötande. Annika von Schmalensée, utredare på Socialstyrelsen, beskriver verktyg som kan hjälpa arbetsplatser att arbeta med bemötandet. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2017-11-02)
Podden På djupet – avsnitt 27 om bra bemötande – mer än en trivselfråga