Chefernas och ledarnas kunskap, förhållningssätt, agerande och beslut är avgörande. De har en betydelsefull roll för att påverka beteenden kring säkerhet. Ledningen är en tongivande förebild och har en avgörande roll för att stärka och upprätthålla en hög säkerhet.
Chefer och ledare skapar en god säkerhetskultur genom att
I det vardagliga arbetet ska chefer och ledare
Ett systematiskt riskförebyggande patientsäkerhetsarbete är grunden för en god säkerhetskultur. Bland annat behöver personalen utbildning. Det är också viktigt att regler och procedurer i verksamheten bidrar till säkerheten.
Chefer och ledare kan öka säkerheten genom att lyfta upp risker och hot och stimulera vårdpersonalen att rapportera avvikelser. Det är viktigt att skapa ett fritt och öppet samtalsklimat, där individer inte skuldbeläggs, och att vårdpersonalen har mandat att stoppa alltför riskabla processer.
Det är chefernas och ledarnas roll att mobilisera resurser för att lösa säkerhetsproblem. Det kan handla om att stödja förebyggande arbete och göra anpassningar som motverkar risker och händelser som kan medföra vårdskador. De behöver också se till att information sprids inom verksamheten och till andra berörda enheter och vårdgivare.
För att utveckla säkerhetsarbetet behövs mötesformer som stimulerar analyser och reflektion över resultaten, både de positiva och de negativa. Kunskap och information behöver spridas och omsättas för att arbetssätt ska utvecklas och förbättras.
En viktig uppgift för chefer och ledare är att arbeta för personalens välbefinnande och för en god arbetsmiljö.
Teamarbete är en förutsättning för en hög patientsäkerhet och alla i ett team bidrar med sin specifika kompetens.
Ett team kan till exempel bestå av patienten och den personal som finns närmast. Men team högre upp i organisationen påverkar också säkerheten. Därför behövs kunskap om effektiv samverkan på alla vårdnivåer, respekt för alla oavsett roll och ett öppet samtalsklimat. Det är också värdefullt med kunskap om hur gruppdynamiska processer påverkar beslut.
Team i hälso- och sjukvården arbetar under olika villkor. Riskerna varierar mellan olika verksamheter, men också över tid i en och samma verksamhet. Vissa verksamheter är mer förutsägbara än andra och kan i högre grad styras genom regler och riktlinjer. Andra verksamheter kräver ständiga anpassningar.
Teamarbete kräver god kommunikation och regelbunden kontakt för informationsöverföring. Kommunikation och informationsöverföring kan tränas. Ett sätt att öva på det är teamträning enligt Crew resource management, CRM. En annan metod som ger stöd i det dagliga arbetet är korta avstämningar före, under och efter en arbetsuppgift eller en arbetsdag.
På arbetsplatsen eller i en simulerad miljö kan team träna
Läs mer på sidan Kommunikation och informationsöverföring, bland annat om Crew resource management, CRM.
Alla individer har ett personligt ansvar för att bidra till en säker vård, oavsett vilken roll hen har i organisationen. När hälso- och sjukvården fungerar som planerat ökar möjligheterna för den enskilda individen att bidra till ett gott resultat.
I många situationer gör enskilda individer anpassningar så att säkerheten kan upprätthållas när systemet sviktar. Men individer kan inte prestera mer eller bättre än vad omgivningsfaktorerna medger. Det är därför viktigt att cheferna och ledarna har en öppen och nära kommunikation och samverkan med vårdpersonalen för att fånga upp vad som händer i det dagliga arbetet.
Det är särskilt viktigt att den enskilda individen och teamet återkopplar avvikelser och anpassningar i arbetet för att skapa en säker vård. Den rapporteringen ökar möjligheterna att lära av olika händelser, positiva som negativa, och arbeta riskförebyggande. En annan viktigt roll för den enskilda individen är att hjälpa sina kollegor att göra rätt för att därigenom minimera vårdskadorna.
Alla individer i teamet är beroende av varandra och har ansvar för att behandla varandra respektfullt. Om det förekommer beteenden som är aggressiva, nedsättande eller förödmjukande hotas patientsäkerheten. Patienter kan känna sig otrygga och tappa förtroende för vården, med till exempel sämre följsamhet till behandling. För vårdpersonalen kan det leda till att den medvetna närvaron i arbetssituationen minskar och det kan i sin tur leda till allvarliga misstag.
Filmen Ledarskapets anatomi hos Löf, lyfter fram betydelsen av ett engagerat och tydligt ledarskap för att en hög patientsäkerhet ska uppnås. Filmen är den andra i en serie av fem korta filmer, som har producerats av Löf i samarbete med TVC Films.