Nationellt och internationellt arbete
Det kan handla om uppdrag och insatser som påverkar och stärker både grundläggande förutsättningar för säker vård och fokusområden.
Att följa detta är viktigt för att kunna prioritera genomförandet av nationella åtgärder. Det är även viktigt för att kunna medverka i och stärka patientsäkerhetsperspektivet i det arbete som pågår. Dessutom är det viktigt för att undvika otydlighet och dubbelarbete.
Vidare kan och bör inte allt med koppling till patientsäkerhet utföras inom ramen för nationell handlingsplan. Det behöver ske i redan etablerade strukturer.
Det svenska patientsäkerhetsarbetet påverkas av vad som sker internationellt
Sveriges bidrag till Agenda 2030, och specifikt till målet om förbättrad hälsa globalt, sker på flera sätt. Sverige deltar aktivt i det internationella arbetet, bidrar med kunskap och erfarenheter samt inhämtar lärdomar från andra länder. Det innebär att det svenska patientsäkerhetsarbetet påverkas av det som sker inom Norden, EU och globalt.
Sverige medverkar i det globala patientsäkerhetsarbetet som leds av WHO. 2021 publicerades den globala handlingsplanen för patientsäkerhet, ett arbete som Sverige deltog i. Medverkan sker också i Global Ministerial Summits Meetings och andra WHO-ledda möten kring patientsäkerhet. Sverige uppmärksammar även World Patient Safety Day den 17 september varje år.
Läs mer om WHO:s arbete inom patientsäkerhet på sidan Aktörer i omvärlden