Nationell samordning genom samverkan och stöd
Områden för att samordna nationella insatser
För att åstadkomma ökad samordning och stöd behöver berörda myndigheter, nationella organisationer och andra aktörer agera inom följande områden:
- Samverkan i Nationellt råd för patientsäkerhet
- Insatser för utveckling av samarbetet mellan nationella aktörer
- Dialog och spridning av kunskap på nationell, regional, kommunal och lokal nivå
- Forskning och innovation inom patientsäkerhetsarbete
- Internationellt patientsäkerhetsarbete
Samverkan i Nationellt råd för patientsäkerhet
Nationellt råd för patientsäkerhet är ett samverkansforum mellan myndigheter, nationella organisationer och representanter för huvudmännen inom ramen för den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Syftet med rådets arbete är att samverka kring handlingsplanen.
Representanterna i rådet deltar utifrån respektive myndighets och organisations roll och uppdrag för att bidra med kunskap och information. De av rådets aktörer som har tydliga uppdrag och roller inom patientsäkerhet kan i samverkan konkretisera, prioritera och fördela insatser utifrån handlingsplanen.
Nationellt råd för patientsäkerhet – Socialstyrelsen
Stöd till kommuner, regioner och vårdgivare
Inom ramen för Socialstyrelsens kunskapsstödjande uppdrag utgör myndigheten en plattform för stöd till kommer, regioner och vårdgivare. Syftet är att skapa ett långsiktigt och hållbart patientsäkerhetsarbete. Ännu ett syfte är att ge förutsättningar för att arbeta i enlighet med den nationella handlingsplanen.
Socialstyrelsen, Nationell samverkansgrupp (NSG) patientsäkerhet och Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, har tydliga uppdrag i att stödja patientsäkerhetsarbetet på nationell nivå och har en etablerad och nära samverkan.
Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, arbetar tillsammans med representanter för de regionala samverkans- och stödstrukturerna, RSS, genom ett partnerskap mellan lokal, regional och nationell nivå.