Grundläggande förutsättningar för en säker vård
1. En engagerad ledning och tydlig styrning
En engagerad ledning och tydlig styrning av hälso- och sjukvården är avgörande för säker vård på alla nivåer. Det gäller från den nationella nivån till operativa chefer och ledare i den patientnära verksamheten.
2. En god säkerhetskultur
En god säkerhetskultur kännetecknas av ett aktivt arbete med att identifiera och minimera risker och skador. Den innebär också ett arbetsklimat som är öppet och där personalen känner sig trygg att rapportera, diskutera och ställa frågor om säkerhet. Det är också centralt att man lär av både negativa och positiva händelser, ger patienten en möjlighet att vara delaktig och arbetar förebyggande.
3. Adekvat kunskap och kompetens
För en säker vård behövs tillräckligt med hälso- och sjukvårdspersonal som har adekvat kompetens och goda förutsättningar för att utföra sitt arbete. Då kan de fatta beslut, bedöma risker samt föreslå och vidta åtgärder som bidrar till en god och säker vård.
4. Patienten som medskapare
När patienten är välinformerad, får delta aktivt i sin vård och ges möjlighet att påverka den utifrån sina önskemål och förutsättningar, kan vården bli ännu säkrare.