Det här är en förenklad sammanfattning av några av de mer centrala bestämmelserna i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien i vård och omsorg i syfte att ge en allmän överblick. Sammanfattningen är inte uttömmande och föreskrifterna kan även innehålla fler eller mer nyanserade krav. Texten på den här webbsidan ersätter alltså inte texten i föreskrifterna.
Basal hygien omfattar handhygien och användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder – med andra ord åtgärder som ska tillämpas i den direkta vården och omsorgen för att förebygga vårdrelaterade infektioner. Syftet är att förebygga direkt och indirekt kontaktsmitta.
I SOSFS 2015:10 anges de krav som är grunden för alla verksamheters lokala hygienrutiner. Följande regler gäller vid fysisk kontakt med patienten eller den som har beviljats omsorgsinsatser:
Vårdgivaren ansvarar för att föreskrifterna följs. Därmed ska vårdgivaren till exempel ta fram de processer och rutiner som behövs för att säkerställa att reglerna följs. Vilka rutiner som behövs kan variera beroende på typen av verksamhet.
Även personal kan utsättas för smittorisker genom arbetet. Det kan förebyggas genom reglerna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2018:4) om smittrisker.